Open op: 

ZA 5-10 van 16:00-22:00 

Betreed de mijn

Stap in de lift

Bij een bezoek aan het mijnbouwmuseum in Sevenum maak je een unieke ervaring mee door een tocht te maken naar de ondergrondse mijngangen. De ervaring begint zodra je de lift in stapt die je naar de diepten van de mijn voert. Terwijl de deuren van de lift zich sluiten, voel je een lichte spanning en nieuwsgierigheid opkomen.

De lift zelf is ontworpen om je een indruk te geven van hoe het was om in de mijn te werken. Het is robuust en industriëel, met stevige metalen wanden en een eenvoudige bediening. Na een paar momenten van opwaartse beweging, voel je de verandering in de temperatuur en luchtvochtigheid die kenmerkend zijn voor de ondergrondse omgeving.

Wanneer de lift stopt en de deuren opengaan, word je begroet door een geheel andere wereld. Het zicht op de mijngangen onthult een netwerk van tunnels en kamers die vroeger werden gebruikt voor de winning van steenkool. De gang is verlicht met gerichte verlichting die de grootsheid en de intimiteit van de ondergrondse wereld onthult. Het is alsof je een stukje geschiedenis binnenstapt, met de echo’s van het verleden die in de ruimte rond je hangen.

Tijdens je verkenning van de mijngangen krijg je inzicht in de harde werkomstandigheden van de mijnwerkers. Je ziet oude gereedschappen, machines en andere artefacten die ooit essentieel waren voor de mijnbouwactiviteiten. Verhalen en uitleg van gidsen of informatieve panelen geven context aan wat je ziet, waardoor je een dieper begrip krijgt van de geschiedenis en het belang van de mijnbouw voor de regio.

Al met al biedt deze ervaring een indrukwekkend en educatief inzicht in het leven onder de grond, waardoor je een gevoel krijgt van de enorme inzet en het harde werk dat nodig was om de mijnen te exploiteren.

Background Image